>>Természetes szőrme vs. szőrme

Természetes szőrme vs. szőrme

A szőrmeruha mindig is értékes ruhadarab volt a női ruhásszekrényben. Ha a múltban a viselőik pénzügyi státuszát tükrözték, most az életük alapelveit és meggyőződéseit tükrözik.

Így viták merültek fel a természetes prémekkel és a szintetikus prémekkel kapcsolatban. A divat szakértői szerint a műszőrme, függetlenül attól, hogy milyen szép is, még mindig nem képes teljesen utánozni a természetes szőrmet. Akár színről, textúráról, akár akár szagról van szó, vannak olyan részletek, amelyeket nem lehet mesterségesen reprodukálni.

Többféle nemes szőrme létezik, például a róka, a nyérc és a mosómedve, amelyeknek három sörtéje van: az alapja bolyhos – vékony, sűrű és rendkívül puha, amely fenntartja a meleget; közepes hosszúságú szőr – a legtöbb szál, a szőrme színét adják és a csipke – hosszabb, ritka és fényes szőrszálak, amelyek eleganciát adnak a szőrmének.

A hétköznapi fogyasztók számára meglehetősen nehéz különbséget tenni a természetes és a műszőrme között.
Ezért bárki által elvégezhető négy tesztet állítottak elő, hogy segítségükre legyenek a fogyasztóknak.
Az első teszt a prém szerkezetének megfigyelésére vonatkozik. Természetes prémek esetében a prémek felső szálainak alatt pelyheknek kell lenniük. Ez megfigyelhető úgy, hogy a prém felső részét a elhúzzuk, hogy lássuk a tövét. A sűrű és finom pelyheknek meg kell őrizniük az állat melegét, amikor a természetben van.

A második vizsgálat a prémek alapjára vonatkozik. A természetes prémek esetében, természetesen a szőrme a bőrre van rögzítve, míg a mesterséges prémeknél a szőr alján szintetikus szövet található. Ez akkor vehető észre, ha néhány szőrt eltávolít egy olyan helyről, amely nem nagyon látható, és nem befolyásolja a ruha szépségét.

A harmadik teszt a szőr textúráján és súlyán alapul. A természetes szőr nagyon könnyen mozog légáram jelenlétében, bármennyire is gyenge legyen az. A tesztet úgy végezheti el, hogy finoman fújja az anyagot, és megfigyelheti, hogy mi történik. Ha a szőr nem mozog, akkor ez azt jelenti, hogy a prém szintetikus.
Az utolsó teszt, a tűzteszt, magában foglalja néhány szőrszál megégetését. Az égés során nagyon könnyű megállapítani, hogy a prém természetes-e vagy sem, tehát: ha a szőrszálak megolvadnak, összegömbölyödnek és erős szintetikus illatot bocsátanak ki, akkor a prém szintetikus; másrész, ha a szőr szétesik és égett haj szagot áraszt, a szőrme természetes.

2019-10-06T22:17:05+03:00